Welkom in Vlaanderen Lekker Land

Lekkerste agenda van Vlaanderen

<september 2014>
madiwodovrzazo
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Volledig overzicht >>

Start >> Brouwerijen Vlaams-Brabant

Overzicht brouwerijen in Vlaams-Brabant


Brouwerij AB Inbev

Leuven huisvest elk jaar niet enkel duizenden studenten, het is ook de thuisstad van de Stella Artois brouwerij. Nu maakt Stella Artois deel uit van Anheuser-Busch InBev, 's werelds leidinggevende brouwer. Meer weten

Brouwerij Affligem BDS NV

Een bier van Affligem staat voor authentieke artisanale kwaliteit want het wordt nog altijd gebrouwen volgens het originele recept van de paters van de abdij van Affligem. De receptuur wordt nu met het grootste respect toegepast door Affligem Brouwerij bds in Opwijk; zij draagt authenticiteit en traditie immers hoog in het vaandel. Zo slaagt de brouwerij erin om haar doel waar te maken: een smaakvol bier in het glas van de echte liefhebber te brengen! Natuurlijk doet de brouwerij vandaag de nodige inspanningen om haar productieapparaat te moderniseren, maar in de eerste plaats blijft ze de aloude brouwerstradities trouw. Bij Affligem Brouwerij wordt nog op een ambachtelijke manier bier gebrouwen. En daar zijn de brouwers fier op! Meer weten

Brouwerij Alken-Maes/Grimbergen

In het jaar 1128 bouwde de Heilige Norbertus in de Brabantse gemeente Grimbergen een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen. Het geheim van het bier van Grimbergen bleef bewaard en wordt nog steeds gekoesterd. Wie Grimbergen drinkt, wordt door passie vervuld. Meer weten

Brouwerij Boon

De eerste sporen van deze Brouwerij vinden we terug in 1680 toen zijn aan de Kapel van Sint-Pietersbanden rente moesten betalen. De brouwerij kreeg telkens de naam van de nieuwe eigenaar en in 1977 verkocht René De Vits ze als geuzestekerij aan Frank Boon.
In 1989 werd er terug een brouwzaal geïnstalleerd en op 19 oktober 1990 vloeide de eerste Lambiek Boon uit de kookketels. Het eerste jaar werden er 9 brouwsels gemaakt. Nu wordt er tijdens de 7 koude maanden elke dag gebrouwen. Brouwerij Boon levert lambiek aan de geuzestekers en maakt een klassieke Oude Geuze en Oude Kriek naast een fel gesmaakte Kriek Boon. Deze laatste wordt bereid met lambiek, jong Meertsbier en 250gr krieken per liter. De lambiekvoorraad bedraagt 556.000 liter op houten vaten. Het nieuwe rijpingsmagazijn biedt plaats aan 30.000 bakken. Boon brouwt ook het Duivelsbier, een Halse specialiteit. Meer weten

Brouwerij Angerik

Angerik is een microbrouwerij in 1997 opgericht door Erik Decuyper. Er worden enkel bieren van hoge gisting geproduceerd. Voor de bierproductie wordt gebruik gemaakt van de zwaartekracht, net zoals dat in oude brouwerijen het geval was. De installatie is boven elkaar geplaatst en er worden geen pompen gebruikt. Er wordt enkel gebruik gemaakt van Belgische hop uit Erembodegem en Belgische mout. Aan Boerke Amber worden kruiden zoals koriander toegevoegd, de karakteristieke smaak van Boerke Donker komt van de gebrande mouten. Elk brouwsel is 10 hl groot. Het Krieken Boerke wordt 1 tot 2 keer per jaar gebrouwen, afhankelijk van de kriekenoogst. Voor het bier worden echte Schaarbeekse krieken gebruikt uit de boomgaard van Erik Decuyper. De productie van dit bier is zeer beperkt. Meer weten

Brouwerij Hoegaarden

Brouwerij van het wereldbekende witbier, met een eigen bezoekersentrum/museum 't Witgebrouw. Meer weten

Brouwerij De Block

Een lange brouwerstraditie maakt de band tussen verleden en heden. Al in de 14de-eeuw, als de eerste brouwersgilden in Brabant opgang vinden, verwierf Henricus De Block het brouwersrecht uit naam van zijn leenschap van de hertog van Brabant en Bourgondië. Het is echter Louis De Block die de aanhef zal geven voor de huidige brouwerij. Hij was maalder en landbouwer en getrouwd met een brouwersdochter uit het landelijke Baardegem. Generaties op generaties werden de brouwtradities doorgegeven. Paul Saerens, die met een dochter De Block huwde, heeft zijn naam niet op de brouwerij geplakt. Als jonge man zag hij hoe de wereld één wordt en de grenzen wegvallen. Hij kijkt over de muren van Merchtem. Meer weten

Geuzestekerij De Cam

Toen in 1993 geuzestekers "Drie Fonteinen" (Beersel), "Hanssens" (Dworp) en "Moriau" (Sint-Pieters-Leeuw) de jaarlijkse “Objectieve Bierproevers-trofee” (OBP) in de wacht sleepten, werd hun beroep als een verdwijnende stiel beschouwd. En inderdaad, korte tijd later stopte Moriau als geuzesteker, zodat er over de ganse wereld nog slechts twee overbleven.
Toen Karel Goddeau ‘De Cam’ oprichtte, werd dit aantal terug op drie gebracht. Op zaterdag 7 juni 1997 werd De Cam officieel geopend door het eerste vat aan te slaan en samen met een 100-tal genodigden de ‘Lambik De Cam’ te proeven. Meer weten

Brouwerij De Schuur

In het college, eind jaren 70, ging Jan Symons op brouwerijbezoek naar de brouwerij van Hoegaarden. Tijdens de rondleiding nam hij mout, hop, kandijsuiker en tarwe mee. Thuisgekomen voegde hij alles bij elkaar en liet het koken. Na de gisting liet hij zijn zussen Mieke en Lies proeven. Mieke heeft daarop een boek voor haar broer gekocht: "Hoe zelf bier brouwen" (Kerstmis 1980). Sindsdien is Jan beginnen brouwen! Meer weten

Brouwerij De Troch

Zoals bij zovele lambiekbrouwerijen ligt de oorsprong van brouwerij " De Troch" in een boerderij. De geschiedenis van de brouwerij gaat zelfs terug tot 1795. Ze ligt in het landelijke Wambeek (nabij Ternat) en huist nog altijd in een statige gesloten hoeve. Meer weten

Brouwerij De Vlier

Brouwerij De Vlier werd op 10 maart 2008 opgericht door Marc Andries. Deze bio-ingenieur had al een aantal jaren ervaring in de brouwerijsector door vorige jobs bij Meura, Achouffe en Haacht. Meer weten

Brouwerij Den Herberg

De brouwerij is volledig zelf opgebouwd met grotendeels tweedehandsmateriaal. Brouwerij Den Herberg beschikt over een kookketel met een capaciteit van 19 hl, een filterkuip, 2 gisttanken en 1 opslagtank. Bottelen en etiketteren gebeuren nog handmatig. Meer weten

Huisbrouwerij Domus

Sinds september 1985 tapt Taverne-Huisbrouwerij Domus in de Tiensestraat in Leuven haar eigen bier. Dat was meteen een primeur aangezien Domus toen de enige huisbrouwerij in België was. Meer weten

Brouwerij – Geuzestekerij 3 Fonteinen

Het ontstaan van de Brouwerij 3 Fonteinen vond plaats rond 1887 als café en geuzestekerij aan de Hoogstraat in Beersel. De naam sloeg op de waterbronnen, gelegen in het centrum van het dorp, waar vroeger drinkwater werd gehaald. Meer weten

Brouwerij Girardin

De brouwerij Girardin startte in 1845 als onderdeel van het landgoed van een edelman; in 1882 werd de boerderij / brouwerij aangekocht door de familie Girardin, die het bedrijf nu reeds vier generaties uitbaat. De brouwerij is één van de laatste overgebleven boerderij-brouwerijen. Van het zelf verbouwde graan wordt nog steeds een typisch Pajottenlands streekbier gebrouwen: de lambik. Meer weten

Brouwerij Hof ten Dormael

De Dormaelhoeve in Tildonk was ooit het centrum van de heerlijkheid Lauwendries. Vandaag is de statige vierkantshoeve een levendige hoevebrouwerij. Eigenaar André Janssens gebruikt er niet alleen hop en gerst dat hij zelf teelt om het bier Dormaal te brouwen, hij haalt de energie voor het koken, koelen en bottelen van het bier uit koolzaad van eigen teelt. Dat maakt deze brouwerij uniek. Bovendien verwerkt hij alle gerstproducten, koolzaadkoek en draf als veevoeder. Meer weten

Brouwerij Lupus

Nadat Peter Van der Borght, initiatiefnemer en bezieler van brouwerij Lupus, een bezoek had gebracht bij Brouwerij Achouffe en de gids had horen zeggen: "Bier brouwen is geen kunst, bier brouwen is een ambacht", besloot hij zich op deze ambacht toe te leggen.
Hij volgde een brouwcursus, hij kocht een mini-brouwinstallatie, hij las boeken en hij experimenteerde volop in zijn garage met het uitproberen van eigen en geleende bierrecepten. Nadat Peter zijn eerste drinkbare brouwsels had klaargemaakt, werden Luc Sempels, Paul Van der Borght en Jo Discart betrokken om te proeven en om een oordeel te geven over de smaak en de mogelijke verbeteringen en wijzigingen. Meer weten

Brasserie L‘Imerpie

Een brasserie in Ukkel, Vlaams–Brabant. Meer weten.

Brouwerij Alken-Maes/Grimbergen

In het jaar 1128 bouwde de Heilige Norbertus in de Brabantse gemeente Grimbergen een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen. Het geheim van het bier van Grimbergen bleef bewaard en wordt nog steeds gekoesterd. Wie Grimbergen drinkt, wordt door passie vervuld. Meer weten

Brouwerij Guldenboot

Bierfirma die enkel biologisch bier maakt. Ze brouwen het Leireken bier. Meer weten

Brouwerij Haacht

Vandaag de dag zijn er nog een honderdtal brouwerijen in België waarvan Brouwerij Haacht de derde grootste is. Brouwerij Haacht is een Belgische onafhankelijke familiebrouwerij gevestigd in Vlaams-Brabant, tussen Leuven en Mechelen. De brouwerij gaat prat op haar rijke traditie en haar eigenheid. In het hartje van de aspergestreek wordt hier al vier eeuwen bier gebrouwen. Meer weten

Brouwerij Hanssens Artisanaal BVBA

In 1896 koopt Bartholomé Hanssens, burgemeester van Dworp, een oude boerderij/melkerij op en verbouwt ze tot brouwerij. Meer weten

Brouwerij Lestedröppel

Aangezien de gemeente Linter zijn inwoners, gasten en toeristen geen streekproduct kon aanbieden werd er contact opgenomen met de Linterse Huisbrouwerij Lestedröppel (in 1999 gesticht door Andre Deroye, Eddy Cresens en Rudi Ramaekers) om de piste van een eigen bier te onderzoeken. Zij zagen deze samenwerking met het gemeentebestuur wel zitten. Al gauw werd er gezocht naar een geschikte brouwpartner, die de grote hoeveelheid kwaliteitsbier (1000 liter) aankon. De Huisbrouwerij was immers niet aan zijn proefstuk toe, in 2002 brouwden ze zelf al het felgesmaakte bier ‘De Dobbele Schelm’ en het jaar daarop ‘De Blonde Schelm’. Net daarom werd er op hun expertise vertrouwd om de receptuur van de Walsberger samen te stellen. Meer weten

Brouwerij Lindemans

Acht generaties geleden, in 1809, exploiteerde de familie Lindemans een boerderij in Vlezenbeek. Om tijdens de wintermaanden iedereen op de boerderij aan het werk te houden werd een klein lambikbrouwerijtje opgestart. Door het groeiende succes van de lambik werd het brouwen stilaan belangrijker met als gevolg dat de landbouwactiviteiten werden stopgezet in 1950. Vanaf dat ogenblik begon de familie Lindemans volop geuze en kriek te produceren. Meer weten

Brouwerij Loterbol

Brouwerij Loterbol, vroeger gekend als “De Brouwketel” en “Brouwerij Duysters”, bestaat uit een huisbrouwerij en een aparte brouwerij. Café Loterbol, waar je een ingemetste steen van 1706 kan terugvinden (vermoedelijk was er toen al brouwactiviteit), grenst aan huisbrouwerij Loterbol, opgestart in 1995 in het gerenoveerde gedeelte van de brouwerij uit de 18de eeuw. In 2002 gebeurde de opstart van de brouwzaal in het andere brouwerijgebouw van 1908. Meer weten

Brouwerij Morte Subite / De Keersmaeker

Geschriften -opgesteld door geestelijken- maken in 1604 voor het eerst gewag van een boerderij-brouwerij in Kobbegem. Deze brouwerij werd op het eind van de 17de eeuw uitgebouwd door Joris Van der Hasselt en later door de verwante familie De Keersmaeker.
De brouwerij ontwikkelde zich en ging zich na verloop van tijd specialiseren in het produceren van geuzebier onder de naam Mort Subite. Meer weten

Brouwerij Nieuwhuys

Tijdens de vroege Middeleeuwen heerste gravin Alpaïde over het graafschap Bruningerode en stichtte het kapittel Huardis. Dit kapittel ontpopte zich tot het bierdorp Hoegaarden.
Vandaag is Hoegaarden niet enkel meer gekend voor zijn witbier, maar eveneens voor zijn Alpaïde, een donkere tripel vol pit en traditie... Op het moment dat Hoegaarden de productie van het witbier dreigde te verliezen, kwam in café Nieuwhuys, wat eigenlijk het oudste huis van Hoegaarden is, een nieuw initiatief tot stand: brouwerij Nieuwhuys! Meer weten

Brouwerij Oud Beersel

Sinds anno 1882 worden in de brouwerij Oud Beersel volgens de aloude traditie lambikbieren gebrouwen. Vandaag, 125 jaar na de oprichting, werkt de brouwerij strijdlustig aan het behoud van dit culturele erfgoed en worden oude tradities opnieuw in ere hersteld.
Traditionele producten weerspiegelen de rijke geschiedenis en cultuur en ze laten je nog meer van het leven genieten door hun uitgesproken en complexe smaken. De bieren herleven en worden in heel de wereld geapprecieerd. De Oude Geuze Oud Beersel werd recent uitgeroepen tot 's Werelds Beste Lambik/Geuze bier. Meer weten

Brouwerij PALM

De geschiedenis van PALM Breweries gaat terug tot 1747. Anne Cornet (jaja, een vrouw!) bouwde een kleine Brabantse dorpsbrouwerij van hoge gisting tegenover de kerk in Steenhuffel en gaf de brouwerij de naam “De Hoorn” (Nederlandse vertaling van haar Franstalige familienaam Cornet). Waar Brabant trots op is! Meer weten

Brouwerij Traagwater (bierfirma)

Brouwerij Traagwater is de opvolger van de vroegere bierfirma Sublim (Hector-bieren). Behalve hun eigen Hector-bier heeft Traagwater ook al het bier "Rogier" ontworpen, gebrouwen voor het museum M in Leuven naar aanleiding van de tentoonstelling over Rogier Van der Weyden. Meer weten

Brouwerij Timmermans

De brouwerij Timmermans werd gesticht in 1781 en is daarmee één van de oudste lambikbrouwerijen. Op het einde van de 19de eeuw werd de brouwerij uitgebreid met een mouterij, een fruitkwekerij en een café. Brouwerszoon Frans Timmermans zette de boerderij en fruitkwekerij stop en spitste alles toe op brouwerij en café. De brouwerij Timmermans is sinds 1993 onderdeel van de groep John Martin. Het is nog steeds één van de grotere ambachtelijke lambikbrouwerijen. Er worden zowel lambik, geuze en faro gemaakt als fruitbieren zoals kriek, perzik en framboos. Meer weten

Brouwerij Vissenaken

De doelstelling van Brouwerij Vissenaken is zeer krachtig: Brouwerij Vissenaken wil actief meewerken aan de instandhouding en de verbreiding van de Belgische biercultuur, en dit in de meest ruime zin. Dit houdt onder meer in: zelf brouwen, zoveel mogelijk mensen betrekken en inwijden in het brouwproces, de Belgische bieren leren kennen en laten opwaarderen, kleine brouwerijen bezoeken en kennis uitwisselen, ... en Vissenaken op de wereldkaart plaatsen met een eigen brouwerij. Want wat is er erger dan een café zonder bier? Juist, een dorp zonder brouwerij! Meer weten

Zythos maakt regelmatig updates van deze lijst, gezien de Belgische bier- en brouwerijwereld constant in beweging is. Je kan hun website steeds raadplegen voor de recentere wijzigingen: www.zythos.be